TESTEN REIZIGERS (vertrek-terugkeer)

Veel info ook terug te vinden op https://stad.gent/nl/alles-over-corona-gent/testen-op-het-coronavirus-gent

Test bij vertrek

Veel landen vragen een negatieve covid PCR-test om het land binnen te mogen. Volledig gevaccineerd zijn vervangt deze verplichte test NIET ALTIJD (Niet-EU). Ook een sneltest voldoet meestal NIET. Deze PCR-test moet afhankelijk per land meestal 48-72u voor uw aankomst in land van bestemming afgenomen worden. Kijk dit na als u uw vertrek inplant.
Wij raden aan om via volgende link kan u per land de voorwaarden opzoeken voor reizigers: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Wij willen onze patiënten de mogelijkheid geven om een test vooraf aan uw reis bij ons in te plannen. We verwachten echter dat de vraag hiervoor in de komende maanden zal stijgen. Indien mogelijk vragen wij u bij onderstaande labo’s of in een testcentrum een afspraak te maken voor een test. Een test bij vertrek kost ongeveer €50 en wordt niet terugbetaald.

In volgende labo’s kunnen reizigers terecht voor een test op afspraak ongeveer 48u voor het vertrek (zonder code of voorschrift, overal 50 € te betalen cash of via BC – behalve UZ: daar komt de rekening achteraf)

  • UZ Gent: 09 332 12 30 (kan ook via www.mijnuzgent.be)
  • CRI: Industriepark-Zwijnaarde 3, 9052 Gent: 09 329 23 00
  • Labo Iliano: Schouteerpark 15, 9070 Destelbergen: 09 228 19 70
  • Medina : Koning Leopold II-laan 1, 9000 Gent: 09 371 49 06
  • Medilab: Gordunakaai 60, 9000 Gent: 09 222 02 72

Als u in een probleemsituatie zit om een test tijdig in te plannen, aarzel niet om ons te bellen, dan proberen wij voor u een oplossing te zoeken.

 

Test bij terugkeer

Let wel, bij terugkeer naar België bent u verplicht een PLF (passagier locatie formulier of passenger locator form) in te vullen digitaal. Dit kan via volgende link: https://travel.info-coronavirus.be/nl

Indien er quarantaine en test(en) nodig zijn na uw terugkeer dan krijgt u na het invullen van het formulier via SMS de boodschap om in quarantaine te gaan en krijgt u codes toegestuurd om te testen. Dan vragen wij u om de nodige test(en) in te plannen via de testcentra en NIET op de praktijk. U bent dan namelijk een hoog risico voor andere patiënten op de praktijk. Dit kan via volgende link: https://stad.gent/nl/corona/testen-op-het-coronavirus-gent

De kleurcode van een land bepaalt of u in quarantaine moet en/of test(en) moet laten uitvoeren. U kan deze opzoeken via volgende link: https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/

Oproep:
U riskeert een boete indien u deze regelgeving niet naleeft. Komt u terug uit een RODE ZONE? Dan krijgt u normaal een SMS na het invullen van een PLF want momenteel zijn quarantaine en testen verplicht bij terugkeer uit een rode zone. Indien u geen sms heeft gekregen, kijk dit nog eens extra na, want indien u uit rode zone komt en zich niet laat testen kunnen er toch pv’s uitgeschreven worden door de politie. Het parket oordeelt dan later of er toch een boete dient betaald te worden of niet.